dimecres, 11 de març del 2015

ECLIPSI SOLAR A CATALUNYA


Durant el matí del divendres 20 de març de 2015, segons informa l'Observatori Astronòmic Nacional espanyol (OAN), es podrà observar un eclipsi parcial de Sol des d'Europa, nord d'Àfrica i Àsia  —com un eclipsi total només es podrà veure a les illes Fèroe, a l'Atlàntic nord, i a l'Àrtida—, que s'iniciarà a l'Atlàntic i acabarà a la meseta central siberiana. El màxim de l'eclipsi serà a les 10.46 hores (hora catalana) i es preveu que la durada màxima sigui de 2.47 hores, per bé que es preveu que s'inicia passades les nou del matí.

Es dona la coincidència que aquell mateix dia començarà la primavera. L'últim eclipsi solar visible a casa nostra va ser el 3 de novembre del 2013, encara que la seva visibilitat va ser molt baixa, i s'estima que el pròxim sigui el 21 d'agost del 2017.

Consells per a l'observació del Sol
  
Es recomana no mirar directament al Sol, fins i tot amb filtres, només es aconsellable fer-ho amb filtres professionals. Les ulleres de sol, els vidres fumats, les radiografies, etc., es desaconsellen totalment. 
A dalt, amb dues cartolines; a baix, amb un mirall. Foto: OAN.

En canvi, es recomana observar el Sol per projecció, com es veu a la imatge: utilitzeu dues cartolines, en una s'hi fa un forat petit (d'uns mil·límetres); llavors, d'esquena al sol, s'aguanta la cartolina de manera que la llum passi pel forat i aparegui a l'altra cartolina, situada a uns dos o tres pams i a l'ombra de la primera (com una cambra fosca). Si es fa servir una escumadora de cuina, s'obtindran múltiples imatges del Sol.

Una altra manera seria projectant sobre una paret a l'ombra la imatge del Sol amb un mirall pla de mà al qual s'hi ha retallat un forat d'entre 5 i 10 mil·límetres.

(Extret de nació digital.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada